A Á B C Cs D E É F G Gy H J K L M N Ny ÖŐ P R S Sz T Ty ÜŰ V Z Zs

túsz

Első felbukkanás

1295

HD szerinti eredet

Megjegyzés

kipcs1

’személyzálog, kezes’[1]; a rengeteg sznévi adat „korai voltát és elterjedtségét jelzi”; a „t szárm téves” kijelentés tűnik tévesnek[2]

Megjegyzések1

A törökség minden ágában elterjedt tut- ’megfog/ragad’ igének a kipcsakban van régi, hasonló értelmű jsiránya. A CzF is hivatkozik néhányra, és a SözSoy is tud tuts- ’fogoly, túsz, kezes, zálog, ellenérték’ jsű képződményeiről (ill. ezek igei változatairól), már a CC-ban, az AH-ban és a Dede Korkutban, ld. http://www.nisanyansozluk.com/?k=tuts. Ezek nyilván „hangtanilag megengedhetetlenek”, de mégis elég vszínű a kapcsolat. De nem elterjedt szó a t.-ségben. Egy harmadik, nem ismert nyelv is lappanghat a háttérben.

2

Az, hogy oda kell írni, hogy „Vir 1937”, az azt jelenti, hogy ebben az egy dokumentumban található a ’szúr’ mellékjs. Nyilvánvalóan mellékjs, ha a többi idetartozó adatot is megnézzük. A szó alapjse a ’töm, nyom, tol’ környékén van. A m. szó és képződményei – tű, tűz, tüske, tövis – ezzel szemben kifejezetten a ’hegyes tárgy(gyal szúr)’. Vessük össze ezt a szófejtést a törvény-ével, ahol alakilag és jsileg is nagyon vszínűen oda tartozó szavakat nem vesz figyelembe.