A Á B C Cs D E É F G Gy H J K L M N Ny ÖŐ P R S Sz T Ty ÜŰ V Z Zs

száll /ás /ít

Első felbukkanás

1372

HD szerinti eredet

Megjegyzés

sok igekötővel; régi szó; ’vhová telepedik; leereszkedik; megy, indul, kerül, jut vhová, vonul; közlekedési eszközre lép/ül; átmenetileg lakik vhol; megtámad, ostromol, elfoglal, ellep’ (stb.) mind korai jsek[1]; szállás 1251, szállít 1416; a ’repül’ jst csak 1772-ből mutatja ki[2]

Megjegyzések1

De látszik, hogy tendenciózusan olvas. Azt akarja kihozni (a mélyebb okról fogalmam sincs / se lehet?), hogy az ’ereszkedik’ az alapjelentés, és a ’repül’ csak a fel igekötő hatására jön létre, vö. felmerül. Sajnos a TESz csak a legkorábbi előfordulásoknál idézi a szó – mondatnyi – kontextusát, a későbbieknél már csak magát a szóalakot és jelentéseiket. A kontextusos példáknál is olykor tetten érhető ilyen-olyan tendenciózusság, úgyhogy ilyenkor még kevésbé bízhatunk a kontextus nélküli példák pontos olvasásában. Ez amúgy nem általános, csak a finnugor elhajlás esetében (vettem észre). Jópár helyen mutattam erre példát, hogy hogyan olvassa a régi írásos adatok jseit a fgr. „megfelelő” irányába.

2

A török etimológiai szótár simán töröknek mondja, minden további utalás nélkül: http://www.nisanyansozluk.com/?k=san. A csuvas etimológiai szótár szerint a szótő jse még ’gondol, vél’: http://altaica.ru/LIBRARY/ESTJA/Estja7.pdf 200-1. o.